9,2 beoordeling

Meer dan 50 jaar ervaring

Meerdere vestigingen door heel NL

SKEV erkend

Spoedhulp nodig met lekkage?

Spoedhulp nodig met lekkage?

9,2 beoordeling

Meer dan 50 jaar ervaring

Spoedhulp nodig met lekkage?

Dakpannen schoonmaken

16 jul. 2024

Het belang van dakpannen schoonmaken is om de kwaliteit en duurzaamheid van uw dak te waarborgen. Door dakpannen schoon te houden, verwijder je vuil, mos, algen en andere organische materialen. Deze materialen kunnen vocht vasthouden, wat kan leiden tot slijtage van uw dakpannen. Ook kan het de waterafvoer belemmeren, wat kans op lekkages kan vergroten. Bekijk onderstaande tips hoe u het beste uw dakpannen kan schoonmaken en wanneer wordt aangeraden om een professional in te schakelen.

Benodigdheden voor het schoonmaken van dakpannen

Bij het schoonmaken van dakpannen heeft u de juiste materialen en gereedschappen nodig om het werk efficiënt en veilig uit te voeren. Als eerste heeft u een hogedrukreiniger nodig. Dit kan het hardnekkig vuil, mos en algen verwijderen. Vervolgens kunt u met een zachte borstel het losgekomen vuil verwijderen zonder de dakpannen te beschadigen. Eventueel kunt u een speciaal dak reinigingsmiddel kopen, dat kan helpen bij het verwijderen van het vuil. Dit middel kan ook een preventieve werking geven tegen nieuw mosgroei. Zorg er bovendien voor dat u een goede veiligheidsuitrusting aan heeft. Draag een helm, veiligheidsbril, handschoenen en schoenen met anti-slip.

Wanneer een professional inschakelen?

Het zelf reinigen van uw dak is de goedkoopste keuze. Daarentegen kan het schoonmaken van uw eigen dak ook gevaarlijk zijn. Twijfelt u of u zelf de dakreiniging wilt uitvoeren vanwege de veiligheidsrisico’s of gebrek aan de juiste materialen? Schakel dan een professionele dakreiniger van Perfect Dak Nederland in. Soms heeft het vuil te veel schade veroorzaakt aan het dak, waardoor een dakreiniging helaas niet voldoendeis. Bij Perfect Dak Nederland adviseren we dan om een dakrenovatie te laten uitvoeren.

Veelgemaakte fouten bij het schoonmaken van dakpannen

Bij het reinigen van uw dakpannen heeft u de hogedrukreiniger nodig. Zorg er wel voor dat u een middelmatige druk gebruikt, anders kunnen de dakpannen worden beschadigd.

Ook wordt het wel eens vergeten om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen. Bij het schoonmaken van uw dakpannen hoort u de juiste veiligheidsuitrusting te dragen, zoals hierboven benoemd is. Het is ook extra veilig dat u de dakpannen schoonmaakt als het dak droog is.

Gebruik in plaats van harde borstels of schurende materialen, altijd zachte borstels om uw dakpannen schoon te maken. Anders wordt er veel schade veroorzaakt.

Het kan ook gebeuren dat u de verkeerde schoonmaakmiddelen gebruikt. Er zijn specifieke schoonmaakmiddelen zoals dak-shampoo om al het vuil op uw dak te kunnen losweken zonder schade aan te brengen.

Zorg dat u deze fouten vermijdt bij het schoonmaken van dakpannen, zodat u uw dak effectief en veilig kan worden gereinigd.

De tips van Perfect Dak Nederland

Vanuit Perfect Dak Nederland raden we u deze tips aan om weer schone dakpannen te krijgen:

1.      Houd regelmatig een inspectie op uw dak. Controleer of er losse of beschadigde dakpannen zijn.

2.      Zorg dat u professioneel te werk gaat. Gebruik de juiste reinigingstechnieken of maak gebruik van een dakreiniging professional.

3.      Maak schoon met de juiste middelen. Vermijd bijvoorbeeld agressieve chemische middelen of huishoudelijke producten. Deze producten kunnen beschadiging geven aan uw dak.

4.      Coaten voor bescherming. U kunt overwegen om uw dakpannen te coaten na een reiniging. Het geeft een extra beschermlaag die mos en vuil helpt te voorkomen. Ook verlengt de coating de levensduur van de dakpannen.

5.      Altijd veiligheid voorop. Zoals eerder genoemd, is het heel belangrijk om veiligheidsmaatregelen te treffen in uw kleding en materialen.