9,2 beoordeling

Meer dan 50 jaar ervaring

Meerdere vestigingen door heel NL

SKEV erkend

Spoedhulp nodig met lekkage?

Spoedhulp nodig met lekkage?

9,2 beoordeling

Meer dan 50 jaar ervaring

Spoedhulp nodig met lekkage?

De top 10 dakconstructies

17 mei 2024

De dakconstructie draagt het gewicht van het dak en biedt bescherming tegen externe factoren zoals weersinvloeden. Wij hebben de 10 meest bekende dakconstructies voor u op een rijtje gezet, waarbij we de voor- en nadelen noemen.

Wat zijn dakconstructies?

Een dakconstructie is een samenstelling van balken van hout, staal, gewapend beton of voorgespannen beton, platen van gewapend beton of andere materialen. Samen zijn deze materialen sterk genoeg om alle belasting zoals eigen gewicht, sneeuw en wind te dragen. Het dak en de dakconstructie bepaalt de stevigheid en werking van een gebouw of huis. Het beïnvloedt hoe goed het huis is geïsoleerd en speelt een rol in hoe lang het gebouw mee gaat en hoeveel onderhoud het nodig heeft.

Top 10 bekende dakconstructies in Nederland

Zadeldak

Traditionele dakconstructie met twee schuine dak vlakken die elkaar op de nok van het dak ontmoeten. Het lijkt op een driehoek en biedt een klassieke uitstraling.

Voordelen: Eenvoudige constructie en een goede waterafvoer.

Nadelen: Niet geschikt voor zeer winderige gebieden.

Plat dak

Dak met een minimale helling en wordt vaak gebruikt voor moderne woningen. Een plat dak is met name populair vanwege de prijs-kwaliteitverhouding en ruimte-optimalisatie.

Voordelen: Eenvoudige toegankelijkheid en geschikt voor dakterrassen en zonnepanelen.

Nadelen: Vereist goede waterdichting en er is kans op lekkages.

Schilddak

Dakconstructie met vier hellende zijden, ook wel een vierzijdig dak genoemd. Het wordt gekenmerkt door de steile hellingen en wordt vaak gebruikt in historische architectuur.

Voordelen: Goede windbestendigheid en esthetisch aantrekkelijk.

Nadelen: Complexere constructie en hogere kosten.

Mansardedak

Dak met twee hellingen aan elke kant, waarbij de onderste steiler is dan de bovenste. Dit ontwerp staat ook wel bekend als ‘Mansard-dak’ en wordt vaak gezien in de historische en Franse architectuur.

Voordelen: Meer bruikbare ruimte op zolder en esthetisch uitstraling.

Nadelen: Moeilijker te bouwen en hogere kosten.

Lessenaarsdak

Een lessenaarsdak is een type dak met één hellend vlak. De helling loopt af van de hogere naar de lagere kant, waardoor je een asymmetrische ontwerp krijgt.

Voordelen: Eenvoudig ontwerp en goede waterafvoer.

Nadelen: Minder esthetisch aantrekkelijk en beperkt gebruik.

Piramidedak

Een piramidedak is een vierhoekige basis en vier schuine vlakken die samenkomen in een punt. Dit ontwerp wordt voornamelijk gebruikt in moderne en commerciële gebouwen, maar ook in sommige woningtypes.

Voordelen: Goede windbestendigheid en uniek ontwerp.

Nadelen: Complexere constructie en hogere kosten.

Sheddak

Een scheddak wordt ook wel een schilddak genoemd. Het is een type dak met meerdere hellingen, waarbij elke zijde een aparte schuine oppervlakte heeft die naar beneden afloopt vanaf de centrale nok.

Voordelen: Ideaal voor industriële gebouwen en goede lichtinval.

Nadelen: Complexe constructie en hogere kosten.

Tonnedak

Een tonnedak wordt ook wel een boogdak genoemd, vanwege de gebogen dakconstructie die lijkt op een halve cilinder.

Voordelen: Moderne uitstraling en goede waterafvoer.

Nadelen: Moeilijker te bouwen en hogere kosten.

Kruisdak

Een kruisdak bestaat uit twee zadeldaken die elkaar kruisen, in een vorm van een kruis- of plusteken.

Voordelen: Esthetisch aantrekkelijk en geschikt voor grotere huizen.

Nadelen: Complexere constructie en hogere kosten.

Golvend dak

Een dak met golvende vormen. Het golvend dak wordt vaak gebruikt in moderne architectuur.

Voordelen: Unieke uitstraling en goede waterafvoer.

Nadelen: Moeilijker te bouwen en hogere kosten.

Veelgestelde vragen

Wat is de meest voorkomende dakconstructie in Nederland?

In Nederland komt het zadeldak het meeste voor. Het zadeldak heeft twee schuine vlakken die elkaar op de nok ontmoeten. Vanwege de functionele voordelen van dit dak type komt deze dakconstructie het meest voor. Het zadeldak heeft door de schuine vlakken een efficiënte waterafvoer. Het dak kan goed omgaan met wisselende weersomstandigheden. Er blijft ruimte over onder het dak, voor bijvoorbeeld een zolder of opslagruimte. Als laatste is het zadeldak is relatief eenvoudig en kosteneffectief te bouwen en onderhouden.

Welke dakconstructie is het beste voor mijn huis?

De beste dakconstructie voor uw huis is afhankelijk van verschillende factoren zoals de stijl van uw woning, het klimaat, het budget en uw persoonlijke voorkeuren. Een bouwspecialist van Perfect Dak Nederland kan u helpen bij het maken van de beste keuze.

Hoe kies ik de juiste dakconstructie?

Om de juiste dakconstructie te kiezen, kunt u het beste kijken naar uw budget, het klimaat, de functionaliteit en met de esthetiek. Ga na of u extra ruimte onder het dak nodig hebt, voor een zolder of een opslagruimte. Denk na over welke woonstijl u het beste bij uw stijl vindt passen. Wilt u voor een golvend of een zadeldak gaan?

Zou u advies willen ontvangen voor uw dakconstructie? Neem direct contact op met Perfect Dak Nederland om de mogelijkheden te bespreken.