9,2 beoordeling

Meer dan 50 jaar ervaring

Meerdere vestigingen door heel NL

SKEV erkend

Spoedhulp nodig met lekkage?

Spoedhulp nodig met lekkage?

9,2 beoordeling

Meer dan 50 jaar ervaring

Spoedhulp nodig met lekkage?

Draagkracht en dakbelasting: Alles wat je moet weten

2 sep. 2024

De draagkracht van een dak is de hoeveelheid druk wat het dak van buitenaf kan verdragen. Platte daken en hellende daken verschillen in draagkracht. Dakbelasting is het gewicht dat in feite op het dak ligt. Denk bijvoorbeeld aan de zonnepanelen, sneeuw, windbelasting of een airco systeem.

De draagkracht van het dak berekenen

Een draagkracht berekening zorgt ervoor dat u voldoet aan de regelgeving en daardoor bent u goed verzekerd. Om de draagkracht van het dak te berekenen, zult u eerst de afmetingen van het dak moeten verzamelen. Ook moet u op de hoogte zijn van de sterkte van al het materiaal, zoals beton, treksterkte van staal). Als laatst is de constructie van het dak belangrijk. Is het een hellend dak of een plat dak? Vervolgens kunt u de draagkracht berekenen door middel van de volgende berekening: draagkracht van het dak = (breedte van het dak) x (lengte van het dak) x (draagvermogen per vierkante meter).

Het berekenen van de mogelijke dakbelasting

De belasting op een dak kan worden verdeeld in permanente en veranderlijke belasting. De permanente dakbelasting gaat over de massa van het dragende deel zoals dakbeschot, dakbedekking en eventuele ballastlaag. De veranderlijke dakbelasting is regenwater, sneeuw, windbelasting, personen, goederen en voorzieningen zoals zonnepanelen zijn. Bij een dakhelling tussen de 0 en 15 graden wordt de veranderlijke dakbelasting van het materiaal en personen op 1 kN/m2 (gewicht van het aantal personen per vierkante meter) gesteld. Als er sprake is van een dakhelling van meer dan 15 graden, wordt de dakbelasting gesteld op 4 kN/m2 en 0,2 extra per dakhelling in graden.

Dakbelasting berekening voor zonnepanelen

Van te voren onderzoekt u het gewicht van de zonnepanelen, het frame en de ballast. Houd hierbij ook rekening met het daktype, de hoogte van het dak en de windbelasting. Het gewicht van zonnepanelen komt neer op de 10 tot 30 kilo per m2. Meestal kan een dak dit gewicht prima dragen. Bij oude en houten daken kan het dak wel eens aangetast zijn. Laat hierbij altijd een dakdekker van Perfect Dak het dak beoordelen. Bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak is de belasting een stuk hoger. Vanwege het platte dak moet het materiaal in staat zijn om de panelen in een schuine hoek te plaatsen. Platte daken zijn prima in staat om zonnepanelen te dragen, maar bij twijfel kunt u ons altijd om hulp vragen.

Dakbelasting voor een groendak

Ook kunt u de draagkracht willen berekenen, omdat u graag een groendak wil plaatsen. Een groendak bestaat uit een onderdak van EPDM of pvc en een laag van sedum gevolgd door beplanting. Bovendien moet u bij een groendak ook rekening houden met het gewicht van het regenwater dat wordt vastgehouden. Daarom weegt een groendak al snel rond de 80 kg per m2. Een kruiden- of grasdak kan oplopen tussen de 120 en 180 kg per m2. We raden aan om bij een groendak een professionele dakdekker van Perfect Dak in te schakelen, zodat uw dak het juiste draagvermogen heeft.

Draagkracht en dakbelasting laten berekenen door Perfect Dak

Wilt u graag de draagkracht van uw dak berekenen? Omdat u wellicht zonnepanelen wil plaatsen of omdat u een groendak wil aanbrengen. Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op zodat we al uw vragen kunnen beantwoorden.