9,2 beoordeling

Meer dan 50 jaar ervaring

Meerdere vestigingen door heel NL

SKEV erkend

Spoedhulp nodig met lekkage?

Spoedhulp nodig met lekkage?

9,2 beoordeling

Meer dan 50 jaar ervaring

Spoedhulp nodig met lekkage?

Onderlaag dakbedekking aanbrengen – stappen en tips

11 nov. 2024

Heeft u een onderlaag nodig bij uw dakbedekking? Met deze vraag helpen wij u graag verder. Wel is het afhankelijk van het type dak en de dakbedekking of u een onderlaag nodig heeft. Gaat u een nieuw dak bedekken? Dan raden wij aan om deze gelijk te isoleren met een isolerende onderlaag. De onderlaag voor uw dakbedekking fungeert als extra beschermingslaag tussen het dakoppervlak en de bovenste dakbedekking.

Bitumen onderlaag aanbrengen

Een bitumen onderlaag aanbrengen zorgt ervoor dat uw dak beschermd is tegen water en weersinvloeden. De bitumen onderlaag fungeert namelijk als een barrière tegen vocht en verlengt zelfs de levensduur van uw dak. Er zijn twee varianten van bitumen onderlaag, namelijk een koud zelfklevende bitumen onderlaag of een brandbare bitumen onderlaag. De koud zelfklevende bitumen onderlaag is ideaal voor een doe-het-zelver, omdat het makkelijk en veilig aan te brengen is. Er is geen gasbrander nodig. Daarentegen heeft de brandbare bitumen onderlaag een betere hechting. Het aanbrengen van de verwarmde bitumen onderlaag kan een dakdekker van Perfect Dak voor u aanleggen, omdat het een brander nodig heeft en te maken heeft met veiligheidsmaatregelen.

Onderlaag dakbedekking spijkeren of schroeven?

Weet u al of u uw onderlaag dakbedekking gaat spijkeren of schroeven? Aan beide bevestigingsmethoden zitten voor- en nadelen afhankelijk van het type dak, de weeromstandigheden en de gewenste duurzaamheid van de bevestiging. Spijkeren is snel, gemakkelijk en kostenefficiënt. Spijkeren is het meest geschikt voor houten dakconstructies. De spijkers bieden overigens wel minder grip dan schroeven, vooral bij harde of gladde ondergronden. Schroeven is een stevigere optie dan spijkeren. Het schroeven van de onderlaag dakbedekking is bestand tegen hoge windkrachten. Deze methode is ideaal voor harde ondergronden zoals multiplex of metaal. Daarentegen duurt het schroeven langer dan spijkeren.

Hoeveel lagen bitumen heeft u nodig?

De hoeveelheid lagen bitumen hangt af van het type dak en omgeving. We spreken van éénlaags, of twee- of drielaags systemen. Bij platte daken kunt u het beste met tweelaags bitumen systeem werken. De eerste laag bestaat uit bitumen en de tweede laag is een waterdichte toplaag. Bij hellende daken is één laag meestal van toepassing. De helling van het dak zorgt namelijk al voor een goede afvoer van regenwater. Daarom wordt er vaak gekozen voor een stevige toplaag met een beschermende coating.

Dakbedekking zonder branden – is dit mogelijk?

Zoals eerder benoemd is het mogelijk om dakbedekking aan te brengen zonder te branden, namelijk het zelfklevende bitumen. De bitumen laag wordt bevestigd door een beschermfolie te verwijderen en het materiaal vervolgens op het dak te plakken. Een andere manier kan mechanisch bevestigen zijn, door middel van spijkers, schroeven, nagels of clips te gebruiken. Hierbij is er ook geen sprake van brandgevaar.

Veelgestelde vragen

Hoe brengt u bitumen aan op een dak?

Een brandbare bitumen dakbedekking wordt aangebracht door middel van een gasbrander. Een zelfklevende bitumen dakbedekking wordt daadwerkelijk op het dak geplakt.

Wat is het verschil tussen een onderlaag en een toplaag van dakbedekking?

De onderlaag dient als eerste laag op het dak die de basis is van de bovenliggende lagen. De toplaag bevat veel beschermingsmiddelen en is daarom ook dikker.

Kunt u bitumen dakbedekking zelf aanbrengen?

De zelfklevende dakbedekking kunt u gemakkelijk zelf aanbrengen door middel van de beschermfolie eraf te halen en vervolgens te plakken op het dak.

Is het nodig om dakbedekking te branden?

Het branden van een dakbedekking is alleen noodzakelijk als u kiest voor een brandbare bitumen dakbedekking. Deze laag biedt een sterke en waterdichte bescherming van uw dak.