9,2 beoordeling

Meer dan 50 jaar ervaring

Meerdere vestigingen door heel NL

SKEV erkend

Spoedhulp nodig met lekkage?

Spoedhulp nodig met lekkage?

9,2 beoordeling

Meer dan 50 jaar ervaring

Spoedhulp nodig met lekkage?

Wat is dakbeschot?

7 jan. 2024

Een dakbeschot is ook wel de laag planken die zijn aangebracht op de gordijnen of sporen van een gebouw. Hoewel deze planken vroeger gemaakt werden van hout, is het plaatmateriaal tegenwoordig verkrijgbaar met thermische isolatie. Benieuwd naar meer over dakbeschot? In dit artikel leggen we het graag uit!

Functie dakbeschot

De belangrijkste functie van dakbeschot is het volledig winddicht maken van een gebouw. Dit is mogelijk omdat het plaatmateriaal van dakbeschot isolatie bevat. Hierdoor gaat er niet veel warmte verloren in het dak en blijft de kou buiten in de wintermaanden. Door het kiezen van het juiste dakbeschot wordt de isolatiewaarde van een woning of schuur dus verhoogd. Meer weten over het dakbeschot in uw woning of de staat hiervan laten controleren? Wacht dan niet langer en plan een afspraak in met onze ervaren Dakdekkers!

Welke soorten dakbeschot zijn er?

Over het algemeen bestaan er een aantal verschillende soorten dakbeschot. Denk hierbij aan houten dakbeschot dat vroeger veel werd toegepast, verschillend plaatmateriaal en dakplaten. Onderstaand wordt kort toegelicht wat het verschil is tussen deze varianten.

Houten dakbeschot

Vooral in oudere woningen komt houten dakbeschot veel voor. Daarnaast worden losse, houten planken veel gebruikt in blokhutten, tuinhuisjes of bijvoorbeeld overkappingen. Hierbij wordt er bij de bouw een keuze gemaakt uit vuren- of hardhout dakbeschot. Een groot nadeel van deze variant is dat slijtage snel optreedt.

Plaatmateriaal

In bestaande bouw wordt veel plaatmateriaal gebruikt. Dakdekkers kiezen over het algemeen veel voor OSB dakbeschot of underlayment. Daarnaast komt vezelcement dakbeschot en multiplex dakbeschot ook regelmatig voor in bestaande woningen.

Dakplaten

Naast plaatmateriaal, wordt er bij nieuwbouw vaak gekozen voor dakplaten. Dit zijn kant-en-klare elementen, bestaande uit plaatmateriaal en thermische isolatie. Een groot voordeel van dakplaten, is dat de installatie snel en eenvoudig is. Er is dan ook minder uren werk nodig om de platen op het gewenste dak te plaatsen. Bovendien hoeft de binnenkant van het dak niet afgewerkt te worden. Hierdoor worden dakplaten ook wel gezien als een duurzaam alternatief.

Gemiddelde kosten van dakbeschot

De prijs voor dakbeschot is afhankelijk van het gewenste materiaal. Gemiddeld kunt u denken aan zo’n € 20,- tot € 30,- per m2 voor plaatmateriaal. Hier komt de voorrijkosten en het arbeidsloon van een Dakdekker nog bij. In totaal zal dit neerkomen op een bedrag tussen de € 85,- en € 150,- per m2. Doordat het plaatsen van dakbeschot een ingewikkelde klus kan zijn door bijvoorbeeld rotting, raden we altijd aan om dit uit te laten besteden aan een ervaren Dakdekker.

Hoe lang gaat dakbeschot mee?

Het vervangen van dakbeschot wordt aangeraden wanneer er sprake is van asbest, houtworm, boktor of veroudering. In het laatste geval komt het bij veroudering vaak voor dat een gebouw niet meer goed isoleert. We raden dan aan om het dakbeschot opnieuw te laten isoleren. Wanneer een dakbeschot vervangen moet worden is lastig te zeggen. Wanneer u het dakbeschot van uw woning, schuur of bedrijfspand goed onderhoudt, is de kans groot dat er geen vervanging nodig is. Gebouwen ouder dan 100 jaar hebben vaak een verouderd dakbeschot. Laat dit daarom altijd checken bij een dakdekkersbedrijf!