9,2 beoordeling

Meer dan 50 jaar ervaring

Meerdere vestigingen door heel NL

SKEV erkend

Spoedhulp nodig met lekkage?

Spoedhulp nodig met lekkage?

9,2 beoordeling

Meer dan 50 jaar ervaring

Spoedhulp nodig met lekkage?

Water blijft op plat dak liggen: wat nu?

23 sep. 2024

Ervaart u overlast doordat er te veel water op het dak van uw woning of schuur blijft liggen? Met name water op plat dak is een veelvoorkomend probleem. De dakdekkers van Perfect Dak Nederland geven graag gericht advies! In dit artikel leest u meer over de oorzaken van water op daken, de afwatering en afschot.

De oorzaken van water op een plat dak

Helaas is waterophoping op platte daken een veelvoorkomend probleem dat kan ontstaan door verschillende oorzaken. Een van de belangrijkste oorzaken is een slechte afwatering. Op het moment dat de afvoer verstopt raakt, loopt het water niet langer goed weg waardoor het water op het platte dak blijft liggen. Daarnaast zijn ook verzakkingen een veelgenoemde oorzaak. Door een verzakking ontstaan er oneffenheden in het dak, waardoor het water niet gelijkmatig kan weglopen. Verder is een onvoldoende helling van het dak ook een bekende oorzaak. Hierdoor wordt het water niet direct naar de afvoer geleid. Wanneer water op een plat dak blijft staan, is het van groot belang om de afvoer te controleren op verstoppingen en het dak van uw woning of schuur na te lopen op verzakkingen. De dakdekkers van Perfect Dak Nederland helpen u hier graag bij.

De afwatering

Een goed afwateringssysteem is van groot belang om waterproblemen op platte daken te voorkomen. De afwatering op een plat dak werkt vaak met behulp van dakgoten en afvoerpunten. Dakdekkers plaatsen deze afvoerpunten vaak op een strategische plek, waardoor water snel en efficiënt wordt vervoerd. Hierbij is het belangrijk dat verstoppingen vermeden worden, zodat het water geen kans heeft om op het dak te blijven staan. Bij Perfect Dak Nederland raden we altijd aan om de afwatering van een plat dak regelmatig te controleren en daarbij te onderhouden. Zo komt het vaak voor dat vuil, zoals bladeren, zorgen voor waterophoping. Door het afwateringssysteem goed te onderhouden worden waterproblemen minder.

Is het schadelijk om water op je dak te hebben?

Water op een plat dak is slecht en kan ernstige gevolgen hebben. Het is dus belangrijk om water op platte daken direct te verwijderen en niet langdurig te laten staan. Wanneer water niet vroegtijdig wordt weggehaald, ontstaan er lekkages. Dit vergroot tegelijkertijd de kans op schimmelvorming, wat schadelijk is voor het volledige dak en de gezondheid van de bewoners. Daarnaast kan structurele schade aan het dak zelfs zorgen voor verzakkingen of instortingsgevaar. We raden daarom aan direct contact op te nemen met een dakdekker wanneer u dit probleem opmerkt, zodat risico’s worden tegengegaan.

Afschot op dak: wat moet je weten?

Voor platte daken is een afschot van groot belang. Over het algemeen houdt het in dat een dak een lichte helling moet hebben om water efficiënt af te voeren. Dit voorkomt natuurlijk dat het water blijft staan. De dakdekkers van Perfect Dak Nederland realiseren een afschot middels een hellende laag isolatiemateriaal of door de dakconstructie zelf aan te passen. Hieronder geven we advies over een aantal veelgestelde vragen.

Hoeveel afschot per dak?

Velen vragen zich af hoeveel een plat dak moet aflopen of wat minimaal afschot plat dak is. Over het algemeen moet een plat dak doorgaans een afschot hebben van minimaal 1 tot maximaal 2 centimeter per meter. Dit helpt bij het efficiënt afvoeren van het water op platte daken.

Wat is de afschot dak per meter?

De afschot dak per meter verwijst naar de helling die nodig is om het water op een dak goed weg te laten lopen. Vaak is dit 1-2 cm per meter.

Hoe kun je een afschot bij een plat dak aanpassen?

Een afschot plat dak aanpassen is nodig wanneer het water op het huidige dak niet goed wegloopt. Het aanpassen is mogelijk door extra isolatiemateriaal toe te voegen of door de dakconstructie te veranderen en daarbij de helling te vergroten. De dakdekkers van Perfect Dak Nederland adviseren u hier graag bij.