9,2 beoordeling

Meer dan 50 jaar ervaring

Meerdere vestigingen door heel NL

SKEV erkend

Spoedhulp nodig met lekkage?

Spoedhulp nodig met lekkage?

9,2 beoordeling

Meer dan 50 jaar ervaring

Spoedhulp nodig met lekkage?

Dak ontmossen: wat, waarom en hoe?

16 feb. 2023

Mos van dakpannen verwijderen is ontzettend belangrijk om negatieve gevolgen te voorkomen. Bij Perfect Dak Nederland verwijderen we vakkundig mos op dakpannen, waardoor uw dakbedekking weer in een uitstekende staat is. Onze professionals vertellen hier graag meer over!

Waarom een dak ontmossen?

Vaak veroorzaakt mos op dak ernstige problemen op het moment dat dit niet direct wordt aangepakt. Zo houdt mos veel vocht vast, waardoor er schade ontstaat aan het dak van uw woning of schuur. Doordat het mos veel vocht bevat, treedt er sneller slijtage op en ontstaan er lekkages. Om die reden raden we altijd aan om zo vroegtijdig mogelijk uw dak te ontmossen. Dit kunt u zelf doen, maar ook laten uitvoeren door een expert op dit gebied. Bij Perfect Dak Nederland zijn onze dakdekkers in staat om vakkundig mos te verwijderen van dakpannen. Op deze wijze zorgen we ervoor dat uw dakstructuur droog en stevig is, waardoor de levensduur van uw woning of schuur verlengt wordt.

Zelf een dak ontmossen: hoe?

Wilt u zelf mos van dakpannen verwijderen? Dan raden we u aan om dit zorgvuldig te doen aan de hand van een stappenplan. Hieronder leest u meer!

Stap 1: voorbereiden en materialen

Allereerst is het van belang om alle benodigde materialen te verzamelen. We raden aan om gebruik te maken van een stevige ladder, een zachte borstel, een hogedrukreiniger en beschermende kleding. Hierbij kunt u denken aan waterdichte kleding, stevige schoenen en eventueel een veiligheidshelm.

Stap 2: mos verwijderen

Vervolgens kunt u voorzichtig de ladder of het dak op gaan. Zorg dat u veilig staat en begin zorgvuldig het mos te verwijderen met behulp van de zachte borstel. Doe dit rustig, zodat u de dakpannen niet beschadigt. We raden daarom aan om altijd van boven naar beneden te borstelen, zodat de dakpannen niet in beweging komen.

Stap 3: toepassen van hogedrukreiniging

Is er veel mos aanwezig? Dan kunt u het beste kiezen voor een hogedrukreiniging. Om schade aan uw dakpannen te voorkomen kunt u het beste de laagste druk toepassen. Richt de waterstraal schuin naar beneden om het mos van de dakpannen te verwijderen.

Stap 4: gebruik van chemische middelen

Als u merkt dat het mos lastig te verwijderen is van uw dak, dan kunt u overwegen om speciaal mosverwijderingsmiddel aan te schaffen. Breng dit middel gelijkmatig aan op de dakpannen en volg de instructies die vermeldt zijn op de verpakking. Laat het middel vervolgens kort inwerken en spoel het af. Let wel op, want sommige middelen kunnen schadelijk zijn voor plant en dier. In dat soort gevallen is het zeer aan te raden om huisdieren binnen te houden en planten rondom uw woning of schuur te verschuiven indien dit mogelijk is.

De kosten om het te laten doen

Zelf mos van dakpannen verwijderen brengt veel risico met zich mee. Daarom raden we altijd aan om professionele hulp in te schakelen. Bij Perfect Dak Nederland hebben onze dakdekkers een brede expertise en jarenlange ervaring in het reinigen van daken. De kosten voor het verwijderen van mos zijn volledig afhankelijk van de situatie. Gemiddeld kunt u denken aan een prijs tussen de € 8,- en €15,- per vierkante meter. Bent u nieuwsgierig naar de kosten voor het verwijderen van mos op uw dakbedekking? Neem dan contact op met het team van Perfect Dak Nederland. Wij doen graag een inspectie op locatie en stellen na afloop een offerte op. Hierin vindt u de kosten overzichtelijk terug.

De nazorg

Wanneer het mos van uw dakbedekking verwijderd is, raden we aan om aandacht te besteden aan de nazorg hiervan. Op deze wijze voorkomt u toekomstige mosvorming op het dak van uw woning of schuur. Eén van de manieren om mos tegen te gaan, is door dakpannen te impregneren. De dakdekkers van Perfect Dak Nederland brengen dan een beschermende laag aan, die voorkomt dat er vocht in de dakpannen trekt. Hierdoor krijgen mos en algen minder goed de kans om zich te hechten aan de dakbedekking. Zo wordt de levensduur van het dak direct verlengt! Daarnaast is het verstandig om het dak regelmatig te laten inspecteren. Met name in periodes zoals de herfst en winter is dit essentieel. Op die manier merkt u nieuw mos snel op en kunt u dit ook direct aanpakken.

Meer weten? Lees dan onze blog over dakpannen impregneren!