9,2 beoordeling

Meer dan 50 jaar ervaring

Meerdere vestigingen door heel NL

SKEV erkend

Spoedhulp nodig met lekkage?

Spoedhulp nodig met lekkage?

9,2 beoordeling

Meer dan 50 jaar ervaring

Spoedhulp nodig met lekkage?

Dakpannen impregneren: alles wat je moet weten

17 jul. 2023

Een dak impregneren voorkomt lekkages en vermindert de groei van mos en algen. Het impregneren van het dak maakt uw dakbedekking waterafstotend. Dit resulteert in minder water en vuil dat in uw dak kan binnendringen. Veel huiseigenaren willen het dak beschermen tegen weersinvloeden. U voorkomt daarmee schimmels, viezigheid en lekkages.

Wat is impregneren?

Impregneren betekent dat een materiaal wordt behandeld met een beschermende laag om het waterdicht en vuilafstotend te maken. Bij het impregneren van een dak wordt er een dun onzichtbaar laagje aangebracht waardoor de dakpannen beschermd zijn. Impregneren kan op verschillende materialen worden toegepast, zoals hout, textiel, steen of beton. Van te voren is het handig om de dakpannen schoon te maken. Op deze pagina kunt u lezen hoe je het beste de dakpannen schoon kan maken. Het doel van impregneren is om de levensduur van de dakpannen te verlengen en de functionaliteit te verbeteren.

De voor- en nadelen van het impregneren van dakpannen

Uw dak heeft te maken met allerlei weersinvloeden. Daarom kan het dak na verloop van tijd verslechteren of verkleuren. Overweegt u om uw dakpannen te impregneren? Houd dan rekening met de voor- en nadelen.

Voordelen

Een groot voordeel is dat de dakpannen vuilafstotend en waterdicht zijn na het impregneren. Zo kan mos en groene aanslag zich minder goed hechten aan de dakpannen. Daarbij wordt het isolatiemateriaal ook beter beschermd. Waardoor ook de levensduur van het dak wordt verlengd. Bovendien is het ook makkelijker om het dak schoon te houden door het beschermende laagje.

Nadelen

Daartegenover zijn er ook een aantal nadelen van het impregneren van uw dakpannen. Het heeft namelijk niet hetzelfde effect als het vervangen van uw dakpannen. Door te impregneren wordt de kwaliteit van uw huidige dakpannen verbeterd voor een tijdelijke periode, terwijl het vervangen van uw dakpannen zorgt voor de beste kwaliteit. Daarnaast kan het een flinke investering zijn, omdat het impregneren door professionals wordt uitgevoerd. Uiteraard kan het op lange termijn wel kosten besparen.

Impregneren of coaten?

Naast dakpannen impregneren kunt u ook uw dakpannen coaten. Zoals u nu weet, wordt er bij impregneren een beschermlaag aangebracht dat diep doordringt in het materiaal. Bij het coaten van uw dakpannen komt er een verflaag op het oppervlak van het dak. Hierdoor zijn de dakpannen ook beschermd, maar minder grondig dan bij het impregneren. Bij het coaten kunt u zelf een kleur of tint kiezen, zodat uw dak een nieuwe frisse uitstraling krijgt. Afhankelijk van uw wens en behoefte kunt u een keuze maken tussen dakpannen impregneren of coaten. Coaten biedt een uitgebreide bescherming en verfraait het uiterlijk van uw dak. Dit brengt meer werk en kosten met zich mee. Het impregneren van uw dak is over het algemeen goedkoper dan coaten, vanwege minder materiaalgebruik en minder arbeidsintensiviteit.

De kosten van dakpannen impregneren

De kosten van het impregneren van uw dakpannen liggen gemiddeld tussen de € 5,- en € 15,- per m2. De kosten zijn afhankelijk van het aantal vierkante meters van het dak, het type dakpan zoals poreuze dakpannen of keramische dakpannen, de staat van het dak, het soort impregneermiddel en de arbeidskosten. Wilt u meer weten over de prijs? Dan kunt u een offerte bij ons opvragen.